onsdag 1 augusti 2018

Godkänt att tävla bettlöst 2019?

För någon månad sedan publicerades de föreslagna ändringarna av dressyrens tävlingsreglemente inför nästkommande år. Folk taggade mig hejvilt i kommentarer på Facebook och Instagram i inlägg som rubricerats med "bettlöst tillåtet på dressyrtävling". Med tanke på det enorma motstånd som ständigt möter oss stackars ensamma satar som förespråkar bettlös dressyr - för att inte tala om alla stackars hästar som hade mått otroligt mycket bättre utan järnpinne i munnen - var jag föga entusiastisk när jag öppnade och läste förslagen i detalj. 

Min skepsis var, givetvis, inte obefogad. 

Det förslag som förbundet har publicerat handlar om att sidepull (och ingen annan bettlös variant) skulle vara tillåtet i enskilda tävlingar, på lokal nivå, i enskilda klasser med enskild framridning. Runt denna avskilda framridning, där alltså inga bett-tävlande ekipage får vistas och därmed slipper utsättas för alla skenande vildhästar utan bett i munnen, ska det finnas ett ordentligt staket - för att nyss nämnda vildhästar inte ska kunna hoppa ut och attackera alla andra oskyldiga människor och hästar. 

Förlåt. Nu är jag sarkastisk igen. Men det här förslaget är så in i helvetes jävla korkat att jag faktiskt inte kan låta bli.

Jag undrar om dressyrsektionen över huvud taget har tänkt tanken att ta sig en titt i hoppningens reglemente och de bettregler som råder där. Hade de gjort det så hade de upptäckt att hoppsan, i hoppning får man tävla bettlöst på ALLA nivåer, i SAMMA klass som alla andra och utan "avskild" framridning. Väldigt märkligt att inte hopphästar anses inte vara okontrollerade vilddjur utan bett i munnen. Det måste vara någon allvarlig genetisk defekt som har drabbat just hästar som tävlar i dressyr.

Förutom, förstås, att alla givetvis är mycket väl medvetna om att bettlöst är tillåtet i hoppning.

Det här "förslaget" speglar så väl den rädsla och förändringsfientlighet som råder inom dressyrsporten. Framförallt speglar det den motvilja mot att göra dressyren behaglig för hästen som genomsyrar exakt allt i hela sporten. Visst - sparka med stjärnsporrarna, dra stenhårt i kandaret, spänn nosgrimman så hästen inte kan andas och slå den med spöet på framridningen. Ingen kommer att döma dig för det. Men tävla dressyr BETTLÖST? Visa att det går att rida Grand Prix UTAN BETT? Vad skulle det då säga om alla kandarälskande sporrhackare som hela etablissemanget stryker medhårs allt vad de orkar? Så kan vi ju givetvis inte ha det. Vi låtsas därmed som att dressyrhästar utan bett är livsfarliga monster, att domare inte kan bedöma en hästs bärighet utan järnpinne i munnen och att det inte går att rida bettlöst över LA-nivå. Dessutom kan ingen djurrättsaktivist påstå att det inte är tillåtet med bettlöst, för nu är det faktiskt tillåtet! HA!

Sen att reglerna har gjorts så jävla krångliga att inte en enda bettlös tävling kommer att anordnas är ju en annan sak. En olycksalig slump, givetvis. Men det är faktiskt tillåtet att tävla bettlöst. Ingen kan komma att säga något annat. 

Screenshot på bettlös passage. Undra vilken rörelse i lokal LA det är?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar