tisdag 17 april 2018

Nej, din häst är inte "trög"

Jag har min knäppa, härliga Pippi att tacka för så otroligt mycket. Bland annat att hon, under de sex år vi har haft tillsammans, har visat mig på så många plan vad som är rätt och fel. Hon kan inte bita ihop och härda ut tveksamma träningsmetoder, som väldigt många hästar faktiskt gör. Istället blir det totalpanik loco bananaz om hon inte känner sig 100 % bekväm. Då blir det helt plötsligt väldigt svart på vitt om det man sysslar med är bra eller inte. Sporrar var en sådan sak. 

Att rida med sporrar är så otroligt normaliserat i dagens dressyrsport. Under de år då det har varit tillåtet att rida utan sporrar (vilket förvisso inte är så många...) har jag inte sett en enda ryttare utan sporrar i de högre klasserna. Som barn blir man indoktrinerad i att sporrar är coolt och häftigt och att man på något vis har tagit ett stort kliv uppåt i sin ridkarriär om man får börja rida med SPORRAR. Wow liksom. Jag har givetvis också varit en av de kidsen. Jag red Pippi med sporrar också, de första tre-fyra åren. Att jag tog på mig sporrar innan ett ridpass var inget jag någonsin reflekterade över. Det var bara så man gjorde. 

En häst har väldigt, väldigt känslig hud. Som alla vet känner hästen när en fluga landar på den. Man kan lägga ett lätt finger på hästen och den känner detta direkt. En häst känner därför minsta lilla snuddning med hälen eller vaden som vi gör. Ändå sitter nästintill varenda människa med skarpa metallpiggar på fötterna och petar (eller, i värsta fall, hackar) hästen, ofta så mycket som i varenda steg hästen tar. Tänk efter - med den känsliga huden hästen har är det fullständigt onödigt. Om det nu inte är så att man måste, med smärta och obehag, tvinga hästen till att göra det man vill. Är det den ridningen man vill utöva, absolut. Men annars - varför?

"Min häst reagerar inte på skänkeln om jag tar av mig sporrarna", säger folk till mig då.

Det är för att den inte är lärd att en lätt, sporrlös skänkel ska generera en reaktion framåt. Så enkelt är det. Hästen känner givetvis din lilla hjälp, precis som den känner flugan. Men den vet inte vad det betyder, ser ingen anledning till att reagera och därför reagerar den inte. Jag upprepar: detta är en utbildningfråga. Din häst är inte "lat". Den behöver bara läras om och uppmuntras till att göra rätt. Men, gott folk - mer om detta i nästa inlägg.

Foto: Lovisa Melin

2 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig om att det är en utbildningsfråga och att alla verkligen borde ifrågasätta varför vi använder den utrustning vi använder, inte bara använda för att. Sporrar och bett är ju till för att förfina hjälperna för att kunna rida med ännu mindre och osynligare hjälper. Det är ju användaren som avgör hur skarpa de blir. Däremot tycker jag det är synd att många saknar grunder i sin ridning och ger därför både felaktiga hjälper och inte är följsamma med sina hästar. Och sen skyller det på hästen?! Viktigast är att gå till sig själv först och rannsaka sig själv och se "var jag otydlig?" "gav jag en felaktig hjälp eller flera hjälper samtidigt?" osv. Jag tycker inte man kan kräva av hästen att den ska vara kvick och framme för skänkeln och bära sig själv i balans om man som ryttare inte kan sitta i balans, vara själv lika/eller kvickare än hästen i sina hjälper eller vara följsam så man inte bromsar/driver den omedvetet. Det är bara taskigt och orättvist enligt mig. Så viktigt och bra att du tar upp detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag håller faktiskt inte helt med om att man använder sporrar och bett för att "förfina hjälperna". Det förutsätter ju att man måste använda "grova" hjälper när man rider bettlöst eller sporrlöst, vilket det verkligen inte är om man lär hästen och sig själv rätt teknik. Det kräver en enorm skicklighet att kunna rida med bett och sporrar utan att göra hästen illa, något som de allra flesta i landslaget absolut inte besitter.....

   Precis som du säger så kräver det extremt mycket kroppskontroll för att veta att man inte ger en hjälp man inte själv är medveten om och lösningen på det är inte längre sporrar och skarpare bett... haha. Så tragiskt att det är "lösningen" de flesta tar till istället för att, som du säger, rannsaka sig själva.

   Radera